Om hur uppskattning förändrar världen
Visste du att 80% av den totala mängden uppskattning som en människa får under sin livstid får hen innan fyra års ålder?
Det gör lite ont i hjärtat tycker jag. Är det så det är? Är det en sådan värld vi lever i? I mitt yrke träffar jag många olika företag och organisationer och det är slående hur mycket fokus som läggs på ”det vi kan bli bättre på”. I varje utvecklingssamtal, i varje rapport, i varje ambitiös medarbetares huvud finns frågan ”hur blir jag bättre?” Och det centrala i den frågan handlar oftast om vad jag är dålig på, mina tillkortakommanden, mina svagheter, mina brister, hinder, problem och så vidare. Detta fungerar på precis samma sätt i skolans värld. När jag är på utvecklingssamtal med min son, så gäller det att hitta något som han är dålig på, eller i alla fall inte tillräckligt bra på, och skriva ner det som en utvecklingspunkt. Den följs sedan upp.
Om vi tittar på vårt samhälle idag, så ser vi samma fokus på problem. Vi kan lätt få för oss att mycket bara blir sämre och sämre, när det i själva verket är tvärtom! Har du sett ”Var inte rädda” med Henrik Schyffert? Den showen handlar om precis det, om politiken just nu, rädsla, främlingsfientlighet, känslan av att allt blir sämre. Och om att det inte är sant. Men varför håller vi på såhär och envisas med att se världen genom så dystra glasögon? Varför suger vi i oss elände och verkar glömma bort det positiva som händer?
En förklaring skulle kunna vara att vi har en hjärna som härstammar från väldigt långt tillbaka i tiden. Den har två grundläggande tillstånd, stängd och öppen. Dessa tillstånd är finurligt utvecklade för många tusen år sedan för att helt enkelt förbättra chansen till överlevnad.
”Många företagskulturer och miljöer påverkar människorna till att inte våga öppna upp och istället känna sig hotade och ställa in sig på försvar.”
När du befinner dig i det stängda tillståndet, använder du dig av ”fajtas, fly eller spela död”, och du gör detta varje gång du tror att du är i fara, vilket är många fler gånger än när du verkligen är i fara. Av överlevnadsskäl. Vi lever alltså med en hjärna som är utvecklad till att hellre bli rädd en gång för mycket än en gång för lite. Det är lätt att tro att man bara hamnar i detta tillstånd om man möter ett rovdjur i skogen och verkligen måste fly eller spela död eller något annat drastiskt, men det är inte så det fungerar. Vi kan bli stängda flera gånger om dagen, på kontoret, hemma, i trafiken och så vidare. Och då fajtas du med ord eller kroppsspråk. Du kan även fly verbalt. Eller tystna och hålla allt inom dig själv. Det är inget härligt tillstånd att befinna sig i och du har inte tillgång till din fulla potential här. Vi hamnar alla här regelbundet och vi är olika skickliga på att ta oss ur det snabbt. Många företagskulturer och miljöer påverkar människorna till att inte våga öppna upp och istället känna sig hotade och ställa in sig på försvar.
”När du befinner dig i det öppna tillståndet är du mottaglig, varm, snäll, kärleksfull, du är ditt härliga jag fullt ut. Här är du kreativ, uppfinningsrik, samarbetsvillig, precis de egenskaper som alla företag sliter sitt hår för att uppnå.”
När du befinner dig i det öppna tillståndet är du mottaglig, varm, snäll, kärleksfull, du är ditt härliga jag fullt ut. Här är du kreativ, uppfinningsrik, samarbetsvillig, precis de egenskaper som alla företag sliter sitt hår för att uppnå. Detta tillstånd har också utvecklats av överlevnadsskäl och nu handlar det om att vara en del av flocken. Utan flocken dör du. Utan mänsklig kontakt och närhet dör vi. Det räcker inte att säga ”hej” och ”tack” till en massa människor när du jobbar i kassan i en mataffär. Vi behöver mycket mer än så! Vi behöver riktig kontakt, vi behöver känna fysisk och mental närhet, delaktighet. Det spelar ingen roll om du är introvert eller extrovert som person, alla har ett grundläggande behov av djup kontakt och anknytning.
”Jo, det magiska pillret heter uppskattning. Äkta uppskattning har denna fantastiska effekt på oss, den mjukar upp oss, får oss att slappna av, får oss att bli mottagliga. Den gör oss starka och helt och hållet oemotståndliga! Uppskattning förändrar världen.”
Människans största rädsla är att inte få vara med flocken. Tänk på det en stund. Tänk på hur det yttrar sig i stort och smått. Fundera över dina egna rädslor och om de möjligtvis kan grunda sig i en rädsla för att inte bli omtyckt, att inte få vara med. Varje företag, organisation eller skola borde ju såklart vilja att människorna ska befinna sig i det öppna tillståndet. Av medmänsklighet och för att få ut den fulla potentialen. Så. Hur gör vi? Hur går vi från stängd till öppen? Jo, det magiska pillret heter uppskattning. Äkta uppskattning har denna fantastiska effekt på oss, den mjukar upp oss, får oss att slappna av, får oss att bli mottagliga. Den gör oss starka och helt och hållet oemotståndliga! Uppskattning förändrar världen.
Skapa en kultur av uppskattning
Vill du skapa en arbetsmiljö där uppskattning och öppenhet står i centrum? YesP kan hjälpa ditt företag att blomstra genom att främja äkta uppskattning och en positiv företagskultur. Upptäck hur vi kan hjälpa dig att bygga en arbetsplats där alla känner sig värdefulla och inspirerade. Kontakta oss för mer information!