Om kraften i goda relationer
Det är en vanlig tisdag morgon och jag är på väg för att intervjua två personer som jag är nyfiken på. När jag står utanför dörren till deras kontor, inser jag plötsligt att min handväska är borta. Telefonen håller jag i handen så den är kvar, men handväskan där jag har allt och lite till, husnycklar, bilnycklar, jobbnycklar, plånbok, solglasögon, nyinköpta vantar, air pods, smink, pennor, skrivbok, diverse kvitton och så vidare, är borta. Jag får en klump i magen och suckar djupt. Jag måste ha blivit av med den i folkvimlet, eller kanske glömt den på bussen… ”Jaha” tänker jag. Men det är inte mycket att göra åt det just nu. Tur att inte telefonen låg i väskan i alla fall. Jag spärrar snabbt mina kort och plingar sedan på ringklockan.
”Tanken är att vi vill ge människan sin hjärna tillbaka”
David och Niklas är grundare av och driver företaget Remente tillsammans. ”Vår mission är att demokratisera mentalt välbefinnande” säger David. De förklarar att Remente betyder ”back to the mind”, och ”tanken är att vi vill ge människan sin hjärna tillbaka, istället för att vi lämnar ut den, och vi lämnar ut den när vi lägger vår egen lycka i saker vi inte kan påverka”.Remente är även namnet på appen som du hittar om du söker på personlig utveckling. ”Vi fokuserar på livet” berättar de och beskriver appen som en Life Coach. När man jobbar med livet kan man inte utesluta något, alla delar måste vara med.
Jag har tusen frågor till David och Niklas som poppar upp i mitt huvud, men har valt att fokusera på en enda stor fråga, och det är hur stor påverkan goda relationer har på oss. I jobbet, privat, hälsomässigt, ja, i livet helt enkelt.
Niklas börjar ”om vi kan jobba med att få goda relationer med oss själva så påverkar vi både självförtroende och självkänsla, och de två sakerna tillsammans gör också att du kan ha en bättre relation med andra människor, vilket är en av de viktigaste sakerna för att vi ska uppleva lycka. Att tillsammans med andra göra något. Vi är sociala djur”.
Jag ber honom att beskriva det lite mer, ”vad är egentligen en god relation med sig själv?”
Niklas berättar att vår hjärna är programmerad sedan urminnes tider att se faror, det har nämligen lönat sig historiskt, för att överleva. I ett modernt sammanhang däremot behöver vi inte vara rädda, ”för vi har inte ett lejon som kommer och biter oss i häcken” säger Niklas. ”Vi behöver bli uppmärksamma på våra tankar”, fortsätter David. Många tror på sina tankar. Men tankar är bara tankar, som moln, de kommer och de passerar förbi. ”Du är inte smart” kanske någon har sagt till oss någon gång och det kanske vi håller fast vid och då kan de tankarna begränsa oss. Så på det sättet kan vi ha en ganska dålig relation med oss själva. Det finns så mycket normer, låtsasregler, i samhället idag. Och dessa regler låser in oss. Vi är duktiga på att titta på vad andra tycker istället för att fundera på hur vi mår.
Jag kollar att jag har förstått: ”Så, att jobba på sin relation med sig själv handlar om att bli uppmärksam på sina tankar och fundera på om det är logiskt eller bara någon norm som jag luras in i?”
”…men vi får inte glömma att vi är känslostyrda, fast vi tror att vi är logiska”
”Ja” säger David, ”men vi får inte glömma att vi är känslostyrda, fast vi tror att vi är logiska”. Han fortsätter: ”om man vill åstadkomma beteendeförändringar så är ett av de viktigaste verktygen tacksamhet mot sig själv”. Om man är snäll mot sig själv så blir det lättare att leva och man når sina mål i högre utsträckning.
Jag börjar kanske se frågande ut för Niklas tar ett exempel: ”Säg att jag röker och jag vill inte röka. Men varför slutar jag inte då? Väldigt enkelt är det kopplat till att undvika smärta och uppnå njutning. I det korta perspektivet”.
”Man gör det som lönar sig?” undrar jag och tänker på hundar som verkar göra det som lönar sig. ”Ja, det kan man säga” svarar Niklas, ”det finns ett skäl till att du röker och vad är det? Det är kopplat till dina behov, det kan vara kopplat till trygghet, eller kontroll, ångestdämpande, du kopplar en massa positiva saker till att röka och då kan du inte bara ta bort rökningen, det blir ett gap, en tomhet…” Så jag vet att det är logiskt rätt att sluta röka, men känslodelen går på direkt, och den är starkare än det logiska.
Jag frågar ”så om man har ett beteende som man vill ändra på så behöver man förstå vad det är för känslor kopplat till det?”
David svarar ”Ja, man behöver förstå att hjärnan är en överlevnadsmekanism där delarna kopplade till känslor, minne och stress är nästan 2 miljoner år gamla, medan de mer logiska och tänkande delarna av hjärnan, så som vi känner till hjärnan idag, har någonstans mellan 35 000-100 000 år på nacken. Börjar de två delarna kämpa mot varandra, vilken tror du vinner?”
Ok, så det är här det gäller att vara snäll mot sig själv. Inte döma. Det är så här hjärnan funkar och den insikten och kunskapen hjälper oss. Som David säger ”det gäller att försöka förstå det och jobba med det istället för mot det”.
”Det som är så spännande är att det finns en mycket stark koppling mellan humör, det vill säga upplevelse av att må bra, och de sociala kategorierna; Kärlek & relationer, Vänner & socialt liv och Familj.”
David berättar om den enorma mängd data som de samlat in från snart en miljon användare. Och att man kan se några mycket intressanta samband. I appen får du skatta hur du mår på en skala 1 till 5 och beskriva hur du känner genom att välja ett eller flera beskrivande ord. Du kan sedan se hur ditt humör varierat över tid. I appen får du också skatta hur nöjd du är med åtta olika kategorier i ditt liv; Kärlek & relationer, Hälsa & träning, Karriär & utbildning, Personlig utveckling, Familj, Vänner & socialt liv, Nöjen & fritid och Ekonomi. Det som är så spännande är att det finns en mycket stark koppling mellan humör, det vill säga upplevelse av att må bra, och de sociala kategorierna; Kärlek & relationer, Vänner & socialt liv och Familj. Det kunde vi se baserat på ungefär en kvarts miljon gjorda skattningar. ”Wow!” tänker jag, min hypotes, att goda relationer har en enorm kraft, verkar stämma. Du kanske tycker att det inte är så konstigt, vi vet ju att våra nära och kära är viktiga. Men man kan också se att det inte finns någon koppling alls mellan upplevelsen av att må bra och Hälsa & träning eller Ekonomi. Det finns dessutom en tydlig koppling mellan att må dåligt och ensamhet.
”Att ha en god relation med sig själv kan vara en grund och i relationen med andra människor ligger kraften som gör att vi mår bra och är lyckliga. Goda relationer gör att våra små bekymmer bleknar bort och vi känner oss starka, vackra och alldeles underbara.”
Vi behöver inte bara flocken för att överleva, det kanske till och med är viktigare med goda relationer än att sluta röka för att må bra? Att ha en god relation med sig själv kan vara en grund och i relationen med andra människor ligger kraften som gör att vi mår bra och är lyckliga. Goda relationer gör att våra små bekymmer bleknar bort och vi känner oss starka, vackra och alldeles underbara. Om man tittar sig omkring blir det också tydligt att det finns en uppsjö av relationer som är långt från goda. Varför är vi inte bättre på att skapa goda relationer? Ta nästan vilken arbetsplats som helst. Varför lägger inte företag och organisationer mer energi på att bli riktigt skickliga på att skapa goda relationer? Men den funderingen hinner jag inte bolla med David och Niklas.
Niklas avslutar med att säga ”Du, Cecilia, någon annan som tappat handväskan precis innan mötet hade kanske valt att gå hem. Det är ett förhållningssätt helt enkelt. Man kan ha ett bra förhållningssätt och ett bra liv, eller ett dåligt förhållningssätt och ett dåligt liv, så enkelt är det ibland”. Nja, tänker jag, riktigt så enkelt är det väl inte? Men det känns ändå skönt att Niklas verkar tycka att jag inte valt att lägga min egen lycka i något som jag ändå inte kan påverka.